Quo vadis iliti j*** te fičer koji sve radi umesto mene a ja moram ništa

Ovaj post ima previše psovki da bi bio napisan na engleskom jeziku, al računam da nije malo i to što će dopreti do onih koji se služe srpskohrvatskim jezikom.

G1Postalo je gotovo nesnosno kako predstavnici mnogog proizvođača softvera (ne samo iz ogranka marketinga) najnovije fičere, alate i servise prodaju koristeći sintagmu “to sve radi za vas ispod haube,  ne morate kurcem mrdnuti, ne morate ništa znati o tome, ne morate programirati, sve je transparentno, dva-tri klika, malo drag and drop i fičer će sve uradit za vas”. Tome se pridružuje sve više predavača i tzv. eksperata ističući u prvi plan da je neki fičer do jaja jer njegov korisnik gotovo ništa ne mora da zna i ne mora više da brine o sistemu. Doduše i ne mora da brine, al sve dok ga sistem kurčinom ne tresne po čelu.

Toliko je novih stvari koje ne znaš, da prosto ne znaš gde i kako da počneš da ih učiš, a vremena nikad dovoljno. I onda ti neko kaže e ovo uopšte ne moraš da znaš, to radi samo, naravno da ćeš to malo vremena da posvetiš nečemu drugom, potpuno se oslanjajući na taj moćni fičr. Dok god ta stvar radi ono što korisnik očekuje i to radi dovoljno brzo, nema nikakvih problema. Dođe li do neželjenih efekata ili je stvar prespora onda kompania od tebe očekuje da nešto preduzmeš. A ako ne znaš kako to radi, ako ne razumeš concept, nemaš workaround, nisi se pripremio za tu situaciju onda možeš kurac.

Nove softverske verzije, novi alati samo su oruđe koje vam može pomoći da dođete do proizvodnog cilja: bržeg razvoja, skalabilnog sistema, boljih performansi. Ali to su samo jebeni alati. Oni ne rade za vas ili umesto vas; vi njih koristite i vi treba da radite sa njima. Treba dobro da ih poznajete, da znate šta i koliko mogu i možda još bitnije šta ne mogu. I valja gvirnuti poda haubu da vidiš kako to sve radi da bi znao da li je to za tebe.

Kad javno kažeš ovaj fičer je do jaja, biće ti query do 100 puta brži, a ne kažeš kad neće (a većini jebeno neće) i da može pod nekim uslovima i da bude i sporiji time si uljuljkao posetioca svoje sesije i potencijalno ga naveo na lošu poslovnu odluku. On obično nema vremena da nakon konferencije dalje razrađuje tu temu – bio je, čuo od eksperta i uzeće to kao istinu. I kad se suoči sa teškoćama u vezi sa tim fičerom, vendor ili spiker će bu obećati noviji, brži, jači i bolji.

Zato treba ljude podsećati na to da je baš lepo imati super fičere i alate, i da nesumljivo u njih treba investirati, ali da je još uvek jebeno najbitnije znanje i da treba da što više uče i znaju i da se prema svemu odnose kritički, a ne da se poput šiparica primaju na pojedine stvari pa se onda u javnim blog-postovima razočaravaju. I da treba da investiraju u znanje.

 

Related Articles

About author View all posts

Milos R.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *